Politica externa

 
În 11 februarie si 5 iulie 1450, prin doua acte emise la Roman, respectiv lSuceava, domnul Moldovei, Bogdan al ll-lea, tatal lui Stefan cel Mare, a prestat omagiu fata de Ioan de la Hunedoara, guvernatorul Regatul Ungariei .Acest fapt a provocat reactia Poloniei. La 15 octombrie 1451 Bogdan al II-lea a fost ucis la Reuseni de catre Petru Aron, cu sprijinul unei parti a boierimii moldovene. 
 
Ioan de Hunedoara l-a sprijinit pe fiul lui Bogdan al II-lea, Stefan cel Mare , pe scaunul Moldovei. Nu a reusit însa sa-l impuna pe tron, din cauza frontului antiotoman. Ioan de Hunedoara a murit dupa victoria de la Belgrad (1456) asupra sultanului Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. 
 
Linia politica a lui Ioan de la Hunedoara a fost dusa mai departe de Matia Corvinul , fiul sau, devenit rege al Ungariei în 1458. 
 
În primavara anului 1457 Stefan, sustinut de partida boiereasca din Tara de Jos si un corp de oaste muntean, l-a învins pe Petru Aron, interpusul polon, care s-a refugiat în Polonia împreuna cu sustinatorii sai. 
 
În aprilie 1459 Stefan l-a recunoscut pe regele Polonieica suzeran, si i-a lasat cetatea Hotinului. A promis ca se va închina personal când va veni regele în regiunea de granita. Juramântul a fost confirmat în 2 martie 1462, când au jurat separat mitropolitul si boierii. Obedienta fata de Polonia l-a facut pe Matia Corvinul sa-l considere pe Stefan drept tradator. 
 
În iunie 1462 Stefan a profitat de ofensiva otomana pornita împotriva Tarii Românesti si Regatului Ungariei, si a asediat fara succes pe22 iunie garnizoana ungara de la Chilia, stationata acolo în urma acordului ungaro-moldav din 1448, încheiat între Ioan de Hunedoara si Petru al ll-lea al Moldovei. Esecul asediului a fost urmat de un esec în confruntarea militara de la hotarele Tarii Românesti. Doar în ianuarie 1465 Stefan a reusit sa ocupe Chilia, cu ajutorul târgovesilor din cetate, care au fost rasplatiti cu privilegii. 
 
Vasalitatea fata de Ungaria 
 
Asteptându-se la o noua confruntare decisiva cu turcii, în conditiile în care polonezii nu erau pentru razboi, Stefan s-a închinat prin delegati regelui maghiar, Matia Corvin. Omagiul fata de regele maghiar a fost materializat prin ajutorul dat de unguri în a doua mare confruntare cu turcii. În 1476 Stefan a fost înfrânt de armata sultanului, dar acesta s-a retras dupa ce nu a reusit sa ocupe cetatile din nordul tarii, nu a mai avut aprovizionare cu hrana pentru oaste si din cauza apropierii aostei maghiare. Ideea de cruciada s-a reaprins la curtea maghiara, regele fiind angrenat si pe frontul bosniac. La sfatul domnului moldovean, Matia l-a înscaunat pe Vlad Tepes în Tara Romaneasca, care a sfârsit tragic dupa scurt timp. 
 
Stefan a primit de la Matei doua feude în Transilvania, Cetatea Ciceiului si Cetatea de Balta, unde si-a numit proprii pârcalabi. În 1483 s-a negociat o pace între sultan si Matia Corvin, în care, din neatentia redactorului maghiar, cancelarul, a fost uitata o clauza care sa protejeze Moldova. Încheierea pacii între turci si unguri l-a readus pe Stefan la obedienta fata de polonezi . Spera sa poata rezista presiunilor otomanilor, care doreau cele doua cetati de la Marea Neagra. În 1480 a fost încheiat un acord cu turcii, prin care Stefan a acceptat plata tributului. În ciuda acestui fapt, turcii au ocupat cele doua cetati în 1484. Stefan a sperat în ajutorul regelui polonez si a prestat personal omagiul la Colomeea în septembrie 1485. În acest timp o oaste otomana a adus în tara un pretendent, care nu a reusit sa se impuna. În cele din urma în 1487 Stefan a acceptat din nou plata tributului catre Poarta Otomana. 
 
Dupa 1489 relatiile lui Stefan cu Polonia s-au înrautatit din cauza supunerii domnului moldovean fata de regele Ungariei. Chiar daca dupa 1490 în Ungaria era un rege din dinastia poloneza a Iagellonilor (Vladislav al II-lea), regele polonez Ioan Albert nu a renuntat la planurile de a readuce Moldova sub obedienta sa. În 1494 el a planuit înlocuirea lui Stefan cu Sigismund, fratele mai mic al regelui Poloniei. Pretextul oficial al campaniei poloneze din Moldova din 1497 era eliberarea cetatilor Chilia si Cetatea Alba. Asediul Sucevei a esuat. În acelasi timp, Stefan a fost ajutat de 2000 de ostasi turci si de 12000 de ostasi maghiari. În fata presiunilor militare si diplomatice, Ioan Albert al Poloniei a abandonat planul de înlaturare a domnitorului moldovean. Pe drumul de retragere, Stefan l-a atacat pe regele polonez la odrii Cosminului în 26 octombrie 1497. Ca represalii, în anul urmator Stefan si-a trimis ostile pentru prada în Polonia . Dupa repetate schimburi de solii si cu medierea Ungariei, între Moldova si Polonia s-a încheiat o pace în 1499. 
 
In incheiere 
 
 
 
Reusitele militare si lunga domnie, care a asigurat stabilitate si dezvoltare tarii, l-au consacrat pe Stefan cel Mare ca cel mai mare domnitor al Moldovei. Acesta a stiut adesea sa profite de conjunctura internationala pentru a oferi tarii si domniei o pozitie favorabila în contextul transformarilor politice si militare care s-au succedat în aceasta parte a Europei în a doua jumatate a secolului al XV-lea.

Contact

StefanCelMare luciiian22@gmail.com